Projekt “DICA SADE VIŠE – ZA STUPANJ NIŽE” udruge Argonauta iz Murtera obilježio je listopad i studeni na otoku. Zahvaljujući Ininom Zelenom Pojasu, Murter je zeleniji za čak 217 stabala koje su posadili učenici OŠ Murterski Škoji i Područnog odjela Betina, zajedno sa svojim učiteljima, obitelji, Argonautinim volonterima i svima ostalima koji su na bilo koji način bili dio ove priče. “Ovom prilikom zahvaljujemo Ini što je prepoznala vrijednost našeg projekta i važnost ozelenjavanja površina”.

Sve je započelo radionicama putem kojih se učenicima i učenicama na kreativan i zabavan način ukazalo na opasnosti porasta prosječne godišnje temperature te na koji način ozelenjavanje ublažava posljedice tog problema. Kroz edukativne radionice prošli su svi razredi OŠ Murterski škoji.

Nakon edukativnog segmenta radionica, djeca su zasukala rukave i bacila se na posao. Svako dijete je u školi dobilo po jednu sadnicu lovora, čempresa ili masline, koju su morali posaditi u svojoj okućnici ili u vrtu bliske osobe . Ovim putem je omogućeno da svako dijete sudjeluje na projektu i da se posadi preko 200 sadnica, a zatim su predsjednici svakog razrednog odjela, zajedno s Argonautinim timom, volonterima, učiteljima i ravnateljicom,  posadili ukupno 12 murvi u školskom dvorištu, te 10 lovora u dvorištu murterske ambulante. Akciji se pridružilo i Komunalno poduzeće Murtela koje je zasadilo 30 novih čempresa.

Također najbolji foto i video uradci kojima su učenici  dokumentirali sadnju i koji su ušli u promo video nagrađeni su poklon paketom iz Argonaute – platnenom torbom te šalicom.

Projekt je zaokružen promotivnim videom koji pokazuje koliko su se učenici potrudili i da su zaista učinili Murter zelenijim. Ne samo da su obogatili svoje okućnice i povećali kvantitet zelenih površina na Otoku, već su i dugoročno doprinijeli kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Link na video: https://www.facebook.com/UdrugaArgonauta/videos/3597051707281010?locale=hr_HR

Zeleni pojas je ove godine omogućio Murteru više hlada, a djeci usvajanje novih znanja i vještina koji će im poslužiti u budućnosti.

“Iz Argonaute se zahvaljujemo na suradnji svima, a osobito OŠ Murterski škoji i roditeljima i učenicima koji su se odazvali! Argonauta će nastavit s ovakvim i sličnim mikro-inicijativama ozelenjavanja otoka Murtera. Već imamo planove za iduću godinu, pa nas svakako pratite i podržite.”