S obzirom na to da edukacija o ekologiji u radnom djetinjstvu može imati dugoročan učinak, u našem se vrtiću nastoji od najranije dobi kroz različite aktivnosti djecu potaknuti na to da kroz igru i istraživanje uče o prirodi i održivom razvoju, razumiju važnost očuvanja prirode te uče o životinjskom i biljnom svijetu.

Tako je u sklopu eko projekta “Inin Zeleni pojas” u našem vrtiću održana radionica za djecu s ciljem razvoja svijesti o ekologiji i vlastitoj odgovornosti za brigu o okolišu koji nas okružuje. Kroz radionicu su djeca iz skupina “Sovice” i “Zvončići” naučila o odvajanju otpada, kompostiranju, važnosti kukaca u preradi bio otpada. Nakon toga, djeca su zajednički posjetila vrt u kojem su izabrali stablo (mladu krušku) te je presadili u dvorište vrtića i naučili što je sve od pribora potrebno za pripremu i sadnju mladog drveća, ali i o tome koju važnost drveće ima u prirodi. Uz to, moći će tijekom cijele godine promatrati i učiti o promjenama u prirodi.

Kako se ova kalendarska godina bliži kraju, približava se i završetak radova u dvorištu našeg vrtića. Kraj radova obilježila je sadnja autohtonih stabala u sklopu projekta Inin Zeleni pojas.

Naime, kako bismo od prostranog dvorišta našeg vrtića napravili oazu u kojoj će djeca moći aktivno učiti o prirodi i biljkama te vlastitim rukama ubirati plodove, a time i učiti o zdravoj prehrani te razvijati navike brige o okolišu, zahvaljujući Ininom projektu, u našem je dvorištu posađeno 15 sadnica, od čega je dio stabala autohtonih voćaka. U sadnji stabala pomogla su i djeca starije skupine “Zvončići” koji se jako vesele probati marelice, breskve, kruške, jabuke i dunje koje su upravo oni posadili uz pomoć odgojiteljica i stručnjaka.