INA Klub volontera održao je volontersku akciju u Pitomači, kao dio programa Zeleni pojas 2014., u sklopu kojeg je INA srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače, donirala sredstva za projekt „Oplemenimo boravak u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav“.

Pitomača, 11. lipnja 2015. – INA Klub volontera održao je volontersku akciju u Pitomači, kao dio programa Zeleni pojas 2014., u sklopu kojeg je INA srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače, donirala sredstva za projekt „Oplemenimo boravak u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav“.

Projektom je predviđeno uređenje zelenog odmorišta na lokaciji Eko centra „Banov brod“, koji se nalazi u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav (proglašen od strane UNESCO-a).
Krajnji cilj ovog vrijednog projekta, jedinog školskog projekta koji je Inina komisija uvrstila među najboljih 12 projekata u sklopu prošlogodišnjeg Zelenog pojasa, uspostava je Eko centra „Banov brod“.

Eko centar je koncipiran tako da omogući očuvanje prirodnih resursa, unapređenje kvalitete života općine te doprinese razvoju ekološke poljoprivrede i turizma u ovom kraju. Sam projekt obuhvaća čišćenje područja, nabavu kanti za otpad i kontejnera za selektivno prikupljanje otpada, nabavu i postavljanje klupa i stolova te sadnju starih sorti voćaka i tradicionalnog bilja.

U Pitomači su Inini volonteri, zajedno s učenicima, nastavnicima i ravnateljem škole, posjetili praktikum i Eko centar u rezervatu te su postavljali klupe, stolove, kante za otpad, obrezivali su i uređivali mlade sadnice voćki. Inini volonteri bili su oduševljeni naporima koje ova škola ulaže u zaštitu okoliša i održivi razvoj. Učenici se, primjerice, bave ekološkom proizvodnjom voća, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura, a praktikum i EKO centar služe kao prostor za ekološke radionice i nastavu u prirodi.