LAG Zrinska gora – Turopolje 22.11.2023. proveo je akciju sadnje sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.

Akciju pošumljavanja smo proveli u sklopu projekta „Pluća turopoljskog kraja“ koji je odabran kroz natječaj 10. Inin Zeleni pojas, a projekt uključuje sadnju ukupno 7 300 sadnica hrasta lužnjaka na području Turopoljskog luga.

Ovim projektom pošumljeno je više od 10 000 m2 šumske površine, doprinijeli smo smanjenju CO2, povećanju proizvodnje kisika na području Turopolja i šire, očuvanju zelenih površina te doprinos bioraznolikosti na području Turopolja.

U akciji je sudjelovalo 30-ak volontera iz Hrvatske i inozemstva te ovim putem zahvaljujemo svima na uloženom trudu i vremenu u sadnji sadnica! Također, zahvaljujemo i djelatnicima Hrvatskih šuma na suradnji te pomoći u provedbi Projekta.

„Financijska potpora kroz Inin Zeleni pojas za LAG Zrinska gora – Turopolje i provedbu projekta „Pluća turopoljskog kraja“ je iznimno važna. Dobivenom potporom smo omogućili nabavku sadnica hrasta lužnjaka koji je od iznimne važnosti za cijelo područje Turopoljskog luga. Turopoljski lug sa svojim gustim šumama oduvijek je bio važan u životima Turopoljaca te ovaj projekt ima dugoročni značaj. Ovaj projekt ne samo da pridonosi smanjenju razine ugljičnog dioksida u atmosferi i povećanju proizvodnje kisika, već igra ključnu ulogu u očuvanju zelenih površina i bioraznolikosti na području Turopolja i šire. Projekt osim što doprinosi očuvanju prirodnih resursa, također osnažuje zajednicu kroz angažman volontera i suradnje s lokalnim zajednicama. Boravak u prirodi te fizička aktivnost svakako doprinose zdravlju čovjeka te je svatko od sudionika sadeći sadnice stvorio osjećaj da i sam doprinosi razvoju lokalne zajednice i očuvanju prirode na području Turopolja i šire“ rekao je Sven Dorotić, voditelj Ureda LAG.