Udruga „STUP“ u partnerstvu s Osnovnom školom „Dr. Stjepan Ilijašević“ započela je tijekom travnja realizaciju projekta „Važnost očuvanja pitke vode“. Navedeni projekt jedan je od deset pobjedničkih projekata prošlogodišnjeg Zelenog pojasa. Projekt se provodi na području Općine Brodski Stupnik, a započeo je izradom „učionice na otvorenom“  u školskom dvorištu.

Tijekom izrade učionice, održano je nekoliko volonterskih akcija u kojima su sudjelovali članovi udruge te roditelji volonteri. Akcija je započela pripremom terena u školskom dvorištu te dovoženjem građe koju su roditelji volonteri obradili i zaštitili bojama te postavili konstrukciju na pripremljenu podlogu. Po završetku radova u „učionici na otvorenom“ održane su edukacije učenika, od kojih je prva održana u svibnju. U skladu s epidemiološkim mjerama, uz djecu, na predavanju su sudjelovali i roditelji te članovi Udruge. Cilj edukacije bio je educirati djecu i odrasle o važnosti pitke vode kroz interaktivne igre i predavanje. Tijekom edukacije dogovoreno je čišćenje izvora vode te uzimanje uzoraka koji će ići na analizu u HZJZ.

U volonterskim akcijama čišćenja izvora sudjelovalo je oko 20 volontera, odnosno članova Udruge i roditelji djece. Tijekom akcije, volonteri su pokosili travu, uklonili nisko raslinje oko izvora te time oslobodili pristup vodi. Po završetku čišćenja, pored svakog izvora postavljena je ploča s nazivom izvora. Inicijativu su pohvalili i sumještani.

Udruga, uz čišćenje preostalih izvora, planira i daljnje edukacije djece i odraslih o važnosti očuvanja pitke vode.