Centar za podvodna istraživanja Navalis u sklopu svojeg projekta „Seahorse story“ od 11. do 13. lipnja 2021. organizirao je volontersku akciju čišćenja podmorja. „Seahorse story“ nastao je s ciljem popularizacije i zaštite morskih konjica otoka Paga. Projekt je odabran kao jedan od dvanaest pobjedničkih, među 348 pristiglih na ovogodišnji Zeleni pojas, Inin natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata.
Volonterski zaroni organizirani su iz Ronilačkog centra Foka na otoku Pagu. U akciji je ukupno sudjelovalo dvadeset volontera ronioca. Očišćene su dvije plaže, jedna u kampu Šimuni te druga nekoliko kilometara dalje u marini Šimuni. Ukupno je prikupljeno četrdeset vreća sitnog smeća i jedan puni kontejner za krupnije smeće.
S obzirom na to da je edukacija važan faktor u očuvanju morskih konjica, nakon akcije čišćenja održana su predavanja na teme podmorske ekologije i života morskih konjica. Na predavanjima je bilo prisutno tridesetak ljudi, a veliki interes za morske konjice pokazala su i brojna djeca.
Sljedeći korak projekta „Seahorse story“ je praćenje morskih konjica u zdravom i očišćenom podmorju. Informacije dobivene iz ovog istraživanja pomoći će Centru za podvodna istraživanja Navalis, ali i svima nama, u boljem shvaćanju ovih rijetkih i prepoznatljivih bića.