Stvaranje održive budućnosti: Pametna sortirnica otpada, rezultat inovativnosti studenata i umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija predstavlja ključnu komponentu u ostvarenju održive budućnosti, pružajući mogućnosti za razvoj tehnoloških rješenja koja podržavaju ekološki odgovorne prakse, poput učinkovitog gospodarenja otpadom. Korištenjem umjetne inteligencije, projekt “Pametna sortirnica otpada” demonstrira kako tehnološki napredak može biti ključan korak u zelenu budućnost.

Projekt “Pametna sortirnica otpada” Istarskog veleučilišta koristio je otpad prikupljen tijekom radnih akcija kao ključni izvor podataka za treniranje AI modela YOLO (You Only Look Once). Ovaj prikupljeni otpad predstavljao je temelj za implementaciju ovog modela na ugradbenom računalnom sustavu i procesnom računalu korištenih u sortiranju otpada, dok je pneumatski cilindar odigrao ključnu ulogu kao aktuator za fizičko razdvajanje otpada. Nabavka računalne opreme za realizaciju ovog projekta ostvarena je kroz financijsku podršku Ininog Zelenog pojasa.

Tijekom provedbe projekta, rezultati su prezentirani svim studentima Istarskog Veleučilišta, pružajući im uvid u proces razvoja i implementacije tehnologije za održivo gospodarenje otpadom. Također, rezultati projekta su predstavljeni i učenicima osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu. Ova inicijativa imala je za cilj educirati i podići svijest mladih generacija o važnosti ekoloških rješenja i očuvanja okoliša te ih inspirirati za buduće inovativne projekte usmjerene prema održivosti. Predstavljanje rezultata projekta u školskom okruženju omogućilo je dijeljenje znanja i iskustva te potaknulo suradnju i angažman mladih u rješavanju ekoloških izazova.

Kroz radne akcije na javnim prostorima, parkovima i šumicama oko pulskog kampusa i bolnice, projekt je pridonio podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša i održivog gospodarenja otpadom. Zahvaljujući financijskoj podršci Ininog Zelenog pojasa, provedene su revitalizacije okoliša i parka ispred Istarskog Veleučilišta. Ovim revitaliziranim prostorima dodana je estetska vrijednost te su stvoreni ugodniji uvjeti za učenje i boravak studenata. Nabavkom visokotehnološke opreme, studentima je omogućeno praktično iskustvo te primjena znanja iz područja tehnologije i ekologije u stvaranju novih rješenja, unapređujući time njihovo obrazovanje i iskustvo.