Projekt Hrvatskog saveza slijepih ove je godine dobio našu financijsku potporu kroz Zeleni pojas. Hrvatski savez slijepih, kao nacionalna krovna organizacija  slijepih osoba koja okuplja 26 temeljnih Udruga članica u Republici Hrvatskoj, odlučio je dati svoj doprinos zelenim politikama i pružiti primjer u izgradnji održivog i zdravijeg okoliša i  pravednije okoline. Sve je to sažeo u projekt „Biljku posadi na sebi poradi“ za koji je dobio podršku Ine kroz program Zeleni pojas 2022. kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama.

Projektom, čije je trajanje predviđeno od svibnja do studenog 2022. godine, uredit će se zelene površine koja se proteže uz stazu za šetnju u sklopu Hostela ERKS Premantura. Hostel je jedini turistički objekt koji je prilagođen za osobe s oštećenjem vida u RH ali i u regiji, a 90 posto njegovih posjetitelja čine osobe s oštećenjem vida. Objekt je zajedno s okolišem i plažom prilagođen samostalnom kretanju slijepih i slabovidnih osoba.

U poziciji kada nisu u mogućnosti primati informacije putem vida, osobe se usmjeravaju na druga osjetila. Uređivanjem okoliša kroz sadnju autohtonih biljaka, osobe s oštećenjem vida tako će imati mogućnost drugim osjetilima doživjeti okoliš koji ih okružuje.

„Na projektu planiramo zasaditi više od 700 sadnica bosiljka, lavande, ružmarina, kadulje i smilja te po dvije voćke smokve, masline, limuna, naranče i mandarine. Time ćemo doprinijeli zaštiti biološke raznolikosti RH i očuvanju autohtonih sorti. U sadnji su nam ovih dana pomogli i vrijedni članovi INA Kluba volontera, na čemu smo im iznimno zahvalni“, rekao je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.