Tijekom studenog u tri navrata smo organizirali radnu akciju kako bi uklonili dio otpada iz špilje Medvedice.

Uklanjanje otpada se održalo u sklopu projekta “Čista Medvedica”, sufinanciranog kroz Inin program Zeleni pojas. Dobivenom vrijednom donacijom Ine, nabavili smo speleološku opremu (radne pojaseve, spravice i sl.), koju smo i koristili prilikom čišćenja špilje. To nam je uvelike pomoglo i bez te opreme čišćenje ne bi bilo moguće.

Inače, špilja Medvedica jedan je od ulaza u špiljski sustav Đula-Medvednica, ukupne duljine preko 16 km. Radi se o aktivnom ponoru sa stalnim vodenim tokovima, a silina Dobre svake godine, nažalost, u špiljski sustav unosi i puno otpada. Naša namjera bila je ukloniti otpad s ulaza špilje te dijela njezine unutrašnjosti, kako bi barem malo rasteretili ovaj špiljski sustav. Inače, ovaj špiljski sustav jedan je od najugroženijih u Hrvatskoj upravo radi količina otpada koji ga onečišćuje.

Otpad se ovdje nakuplja u slojevima, i kroz naše ruke prošlo je mnogo plastike (boca, ambalaže, svakodnevnih predmeta, stiropora), stakla, odjevnih predmeta, guma, željeza, kemijskog otpada… Ugrubo rečeno, oko 80% otpada bila je plastika, dok ostatak čine drugi materijali. Pokupili smo otpad koji je već desetljećima u podzemlju, praktički nepromijenjen. Pokupili smo i otpad kojeg se nikad nismo nadali pronaći ovdje. Pokupili smo i otpad kojemu apsolutno nije mjesto u podzemlju (a ni drugdje).
Nažalost, nismo uspjeli pokupiti sve ali smo maknuli barem dio pa špilja Medvedica ipak “lakše diše”.

Ovim putem se zahvaljujemo i Stambeno komunalnom gospodarstvu Ogulin koje nam je pomoglo pri njegovom odvozu.

U provedbi projekta sudjelovalo je 13 pripadnika Stanice Ogulin.