Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice od 17. do 19. studenoga je organizirala ekološku akciju čišćenja podmorja uvale Gornja Krušica i luke Stomorska.

U suradnji s lokalnim komunalnim poduzećem Basilija d.o.o. , ronilačkim centrom LeoMar iz Stomorske, ronilačkim klubom Nautilus iz Splita i Pomorsko šporskim ribolovnim društvom “Pelegrin” iz Stomorske dva dana se aktivno vadio otpad iz morskih dubina i plićina. Na ovom projektu sudjelovali su i suradnici Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba, koji provode projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“.

Očišćena je uvala Gornja Krušica te okolne manje uvale uz potporu dvaju stalnih stanovnika. Otpad se čistio iz podmorja mjesta Stomorska u suorganizaciji s lokalnim PŠRD Pelegrinom i njihovim predsjednikom Marinom Novakovićem koji je u akciju uključio brojne mještanke i mještane pa roniocima nije ništa nedostajalo – od okrijepe nakon ronjenja pa do toplog ručka u stomorčanskoj staroj školi koja je postala svojevrstan društveni dom u tom mjestu u kojem se mještani drže kao jedna velika obitelj i uvijek su složni i spremni uložiti i vrijeme i sredstva za dobrobit svog mjesta.

U Stomorskoj je zatečena neočekivano velika količina raznog otpada, najvise staklenih boca i razne plastike, a “ulovilo” se i nekoliko odbačenih vrša i te veća količina automobilskih guma.

Tijekom akcije “Eko Šolta 2023.” financirane kroz Inin Zeleni pojas, u kojoj je očišćeno podmorje dvije uvale na otoku Šolti, Gornja Krušica i Stomorska, ronioci su i pretraživali dno u potrazi za živim jedinkama plemenite periske (Pinna nobilis).

Ronioci udruge veterana HRM zajedno sa RK Nautilus, već više od godinu dana, tijekom svake eko – akcije čišćenja ujedno traže žive jedinke Pinna nobilis, te na taj način pomažu tehnički, promidžbeno i edukativno projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu.

Ova ekološka akcija financirana je kroz projekt “INA zeleni pojas”.