Projekt „Društveni vrtovi Hrastovica“ se provodi na Inkluzivnoj farmi Hrastovica, smještenoj u istoimenom mjestu pored Petrinje. Inkluzivna farma je zamišljena kao mjesto na kojem će djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom boraviti, raditi, a dugoročno i živjeti.
Uspostavom društvenih vrtova stvaramo prostor za druženje kroz vrtlarstvo; društveno osviješten prostor za povezivanje ranjivih skupina, lokalne zajednice i civilnog društva. „Društveni vrtovi Hrastovica” će se prostirati na 500 kvadratnih metara s ukupnom površinom povišenih gredica od 110 metara kvadratnih. Povišene gredice su se pokazale kao najpraktičniji način kontroliranog uzgoja povrća, prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i ostalim kategorijama ljudi ograničene pokretljivosti. Za početak će biti posađeno 1.200 sadnica i sav biljni materijal se uzgaja na Gradskim vrtovima Sisak iz authohtonih sorti sjemena pohranjenih u Biljnoj banci Banovine. Lokacija Društvenih vrtova Hrastovica nalazi na parceli bivšeg stočnog sajma, pa se za potrebe uređenja provodi i čišćenje parcele koje uključuje odstranjivanje i recilkiranje otpada.
Kako je riječ o projektu koji naglasak stavlja na integraciju s lokalnom zajednicom, u radu „Društvenih vrtova Hrastovica” sudjelovat će: Udruga Zeleno Zlato, kao nositelj projekta i organizator svih aktivnosti; Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kroz uključivanje svojih korisnika i stručnjaka; Interpretacijski centar baštine Banovine kroz organizaciju radionica za korisnike i posjetitelje; Grad Petrinja kroz promociju društvenih vrtova; te članovi i volonteri lokalnih udruga. Posebno nam je drago da će u uspostavu “Društvenih vrtova Hrastovica” biti uključen i INA Klub volontera. Kako bi se dodatno potakla integracija, u sklopu projekta organizirat će se tri događanja u zajednici – tematski vezana za aktivnosti postavljanja vrtova, sadnje bilja te berbe plodova.
Radovi na društvenim vrtovima Hrastovica će početi u ožujku, a bit će dovršeni do rujna 2021. godine.