Projekt, koji se u vrtiću realizirao kroz mjesece rujan i listopad 2023., naziva se „Smokve i masline“, te se tim projektom prvenstveno htjelo obogatiti biljni svijet u dvorištu vrtića. Dvorište vrtića se prostire na 2 924  uz rijeku Zrmanju te ima velikog potencijala za raznovrsni biljni svijet.

U sklopu projekta ukupno je posađeno 13 stabljika (pet stabala maslina, jedno stablo smokve, dva stabla kruške, dva stabla jabuka, jedno stablo trešnje, jedno stablo mandarine i jedno stablo limuna).. Pri odabiru stabljika glavna vodilja je bila da djeca u vrtiću imaju najviše koristi od nje te se zbog toga vrtić u suradnji s Inom najviše opredijelio za sadnju voćki.

Dječji vrtić „Obrovac“ se trudi iz godine u godinu što više probuditi ekološku svijest kod djece te provoditi razne aktivnosti na temu zaštite okoliša, recikliranja, razvrstavanja otpada i slično. U dvorištu vrtića su se prije same provedbe projekta Ininog Zelenog Pojasa nalazila već četiri stabla maslina, čije plodove bi djeca kroz mjesec listopad i/ili studeni pobrala i odnijela u uljaru, kako bi dobili maslinovo ulje, koje bi kasnije koristili u pripremi ručka u vrtiću. Takav je cilj i za novo posađene stabljike: njegovati ih te strpljivo iščekivati njihove plodove, koje bi djeca kasnije sama mogla ubrati te koristiti u obliku obroka u vrtiću.