Srednja škola Matija Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda, projekt Čuvari tradicije – odabrali Inini Facebook fanovi

 

Projekt “Čuvari tradicije “osmišljen je kako bi promovirao važnost očuvanja starih sorti i brigu o bioraznolikosti biljnog svijeta. U našoj školi obrazuje se nekoliko profila poljoprivrednih zanimanja te šumarski tehničar, a praktične vještine učenici stječu u praktikumima.

Školski vrt mjesto je njegovanja kulture rada i širenja znanja o biljnom svijetu. Osim cvjećarskog, ekološko-povrtlarskog, šumarskog, dendrološkog i vinogradarskog praktikuma, tu je i dotrajali voćnjak koji ćemo obnoviti i posaditi stare sorte voćaka. Stare sorte voćaka, osim što će obogatiti naš školski vrt novim svojtama, omogućit će nam da učimo o važnosti očuvanja tradicijskih voćnih vrsta zbog njihove otpornosti na bolesti i štetnike te kvalitativnih svojstava. Također, za razliku od starog voćnjaka , novi voćnjak starih sorti uzgajali bismo na ekološki način te tako doprinijeli širenju svijesti o važnosti ljudskog zdravlja i očuvanju okoliša.

Kako bismo povezali cijeli vrt u jednu edukativnu cjelinu namjeravamo napraviti interaktivnu poučnu stazu, u kojoj bismo svako drvo (dendrološke i voćne vrste) i grmove označili drvenim pločicama na kojima bi bila imena vrsta i QR kod s podatcima o značaju svake od tih biljnih vrsta. Tako bi učenici, nastavnici i posjetitelji dok šetaju školskim vrtom, mogli otkrivati zanimljive informacije o bogatom biljnom svijetu našega školskoga vrta.